Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
18.05.2012  

Pobuda volivcem za začetek postopka za sprejem Zakona o osebni asistenci.

Klaudija Poropat je v četrtek 3. 5. 2012 na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi (ZRLI) vložila pobudo volivcem za vložitev zahteve za začetek postopka za sprejem Zakona o osebni asistenci.
 
V skladu s prvim odstavkom 16.a člena ZRLI, je predsednik Državnega zbora določil, da je prvi dan roka za zbiranje podpisov volivcev sreda, 16. 5. 2012, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov pa sobota, 14. 7. 2012. V navedenem roku bodo lahko volivci podali podporo na predpisanem obrazcu. Geslo za referendum je: "Za osebno asistenco". Kako se pravilno izpolni obrazec si lahko ogledate tukaj.
 
Skladno s 16b. členom ZRLI da volivec svojo podporo z vpisom osebnih podatkov na obrazec za podporo volivca, na katerem je navedeno, da daje podporo predlogu za vložitev zahteve za začetek postopka za sprejem Zakona o osebni asistenci (opcija C). Volivec lahko da svojo podporo s podpisom na predpisanem obrazcu samo enkrat.

Svojo podporo lahko dajo tudi volivci, ki se med potekom roka za zbiranje podpor stalno ali začasno nahajajo v tujini, če svojo podporo izrazijo tako, da njihov podpis na obrazcu potrdi uradna oseba veleposlaništva RS v Kanadi.

Vsak volilni upravičenec bo moral podporo lastnoročno podpisati pred uradno osebo veleposlaništva in bo s seboj potreboval osebni dokument. 

Volivec izpolnjen in potrjen obrazec podpore pošlje pobudniku na naslov:
YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa
Neubergerjeva 7
1000 Ljubljana