Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
30.04.2014  

Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament bodo v nedeljo, 25. maja 2014 – volišči bosta odprti tudi v Ottawi in Torontu

 

Obveščamo, da bodo v nedeljo 25. maja 2014 potekale volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 12. februarja 2014 izdal Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament (Odlok je objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije št. 12/14 z dne 14.2.2014.).

Za Slovenijo, ki je pred desetimi leti, 1. maja 2004 postala polnopravna članica Evropske zveze,  bodo to tretje volitve poslancev v Evropski parlament. Slovenija ima v Evropskem parlamentu 8 poslancev, ki imajo petletni mandat.  25. maja bomo tako volili 8 poslancev. Volijo lahko državljani Republike Slovenije, ki na dan volitev dopolnijo 18 let.

 

V Kanadi bodo volitve v Evropski parlament na dan volitev potekale na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Ottawi (Embassy of The Republic of Slovenia, Ottawa, ON, 150 Metcalfe Street, Suite 2200, (K2P 1P1) in na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Torontu (Consulat General of the Republic of Slovenia, Toronto, 747 Brown´s Line, Etobicoke, ON (M8W 3V7). Volišči bosta odprti od 9:00 do 17:00 ure.

 

Nekaj informacij o postopku glasovanja iz tujine:

1. Slovenski državljani s stalnim prebivališčem v tujini (izseljenci) bodo na  naslove stalnega prebivališča prejeli obvestilo o razpisu volitev in možnih načinih uresničevanja volilne pravice. Skupaj z obvestilom bodo prejeli tudi volilni material, ki bo vseboval uradno prazno glasovnico in volilno karto.

Izseljenci lahko glasujejo:

a) osebno na enem izmed diplomatsko konzularnih predstavništev RS z odprtim voliščem, v Kanadi: na Veleposlaništvu RS v Ottawi ali na Generalnem konzulatu RS v Torontu (kjer so vpisani v posebni volilni imenik) ali

b) po pošti (vsi volivci s stalnim prebivališčem v tujini bodo na svoj naslov prejeli volilno karto in glasovnico po uradni dolžnosti), ali

c) v Republiki Sloveniji (če se v času volitev nahajajo v Sloveniji). V RS bodo odprta posebna volišča (OMNIA) namenjena izseljencem. Tisti izseljenci, ki želijo glasovati na volišču OMNIA, morajo svojo namero sporočiti okrajni volilni komisiji do 21.5.2014. Obrazec je dosegljiv na spletni strain državne volilne komisije.

Informacija o volilnem postopku je dosegljivana spletni strani Državne volilne komisije: http://www.dvk-rs.si/index.php/en/where-and-how-to-vote/voting-from-abroad

kjer so objavljene tudi potrjene liste kandidatov: http://www.dvk-rs.si/files/files/SEZNAM-POTRJENIH-LIST-KANDIDATOV-koncni-2.pdf

2. Slovenski državljani, ki so začasno v tujini oziroma volivci, ki imajo stalno prebivališče prijavljeno v Republiki Sloveniji, in so torej vpisani v splošni volilni imenik za območje volišča na območju Slovenije, ter so na dan glasovanja začasno v tujini (zdomci) lahko uresničujejo volilno pravico iz tujine:

a) osebno na enem izmed diplomatsko konzularnih predstavništev RS z odprtim voliščem, V Kanadi: na Veleposlaništvu RS v Ottawi ali na Generalnem konzulatu RS v Torontu, če so najkasneje do 25. aprila 2014 Državni volilni komisiji posredovali izpolnjen in podpisan obrazec za prijavo za glasovanje na Veleposlaništvu RS v Ottawi ali na Generlanem konzulatu RS v Torontu.

b) po pošti, če so do 25. aprila 2014 Državni volilni komisiji posredovali izpolnjen in podpisan obrazec za prijavo za glasovanje po pošti.

c) na volišču v Republiki Sloveniji (kjer so vpisani v volilni imenik)

 

V kolikor nameravate glasovati na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Ottawi ali na Generalnem konzulatu v Torontu, lahko  do vključno 9. maja 2014, na Veleposlaništvu RS v Ottawi, po telefonu (1 613 565 5781-ext.623) preverite ali ste vpisani v volilni imenik ter ali so vaši podatki pravilni.

Volitve v Evropski parlament urejajo: Direktiva sveta 93/109/ES z dne 6.12.1993 o podrobni ureditvi uresničevanja aktivne in pasivne volilne pravice na volitvah v Evropski parlament za državljane Unije, ki prebivajo v državi članici, niso pa njeni državljani, Zakon o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament in Zakon o evidenci volilne pravice. Ta zakonodaja omogoča sodelovanje na volitvah v Evropski parlament državljanom držav članic EU, ob izpolnjevanju določenih pogojev.

Predlagamo, da obiščete tudi spletno stran Delegacije Evropske Unije v Kanadi (Delegation of the European Union to Canada):  http://www.elections2014.eu/, kjer so dosegljive informacije o volitvah poslancev v Evropski parlament.