Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
04.06.2015  

2. Festival EU kratkega filma v Ottawi

Delegacija Evropske unije v Kanadi, Nacionalni inštituti EU za kulturo (EUNIC) in diplomatska predstavništva držav članic EU v sodelovanju s kanadskim filmskega inštituta od 28. do 30. maja v Ottavski galeriji SAW predstavila drugo izdajo festivala kratkega filma držav EU. Letos je festival združen s predstavitvijo tradicionalne hrane članic EU z naslovom "Okusi Evrope". Predstavilo se je 18 kratkih filmov različnih zvrsti iz držav članic Evropske unije, vključno z dramo, dokumentarnimi in animiranimi filmi. Filmi so predstavljeni v izvirnem jeziku z angleškimi podnaslovi.


Slovenija se je skupaj z BE, PT, CR, FI, FR in RO, predstavila prvi dan s filmom Prespana pomlad režiserja Dominika Menceja.  Uvodni nagovor sta imela vodja EUDEL v Ottawi Marie-Ann Coninsx in VP BE, kot predstavnik države prvega predvajanega filma. Po predvajanju filmov je potekal še pogovor režiserja francoskega filma Laurenta Ardointa s publiko.

Na festivalu hrane se je Slovenija predstavila s potico, Cocto in mineralno vodo Radenska. Tako predvajanje filmov kot festival hrane sta pritegnila precejšnje zanimanje občinstva, tako da je bila dvorana galerije, ki sprejme okrog sto obiskovalcev, povsem polna in premajhna za vse, ki so si želeli ogledati filme.