Veleposlaništvo RS Ottawa /Novice /
11.07.2017  

Promocijska prireditev ob Dnevu državnosti v Ottavskem razstavišču Lansdowne

Veleposlaništvo RS v Ottawi je v sodelovanju z mestom Ottawa in STO 23. junija v razstaviščnem centru Lansdowne organiziralo celodnevno kulturno promocijsko prireditev, ki je bila namenjena obeležitvi Dneva državnosti, 25 letnice kanadskega priznanja Slovenije ter je potekala v sklopu sodelovanja veleposlaništev ob obeležitvi 150 letnice Kanade. Uradnega sprejema ob Dnevu državnosti sta se med drugimi udeležila tudi minister Gorazd Žmavc in župan mesta Ottawa Jim Watson.

 

V kulturnem programu, ki ga je sestavila in vodila Marija Ahačič Pollak, so nastopili: plesna skupina Mladi glas/Planika iz Toronta, plesna skupina Triglav iz Winnipega, Veronika Cencen s  točko ritmične gimnastike, glasbena skupina Alpine Wanderers iz Montreala in duet Vinčec/Lebar iz Toronta. V odmoru je s svojim nastopom na harmoniki nastopila še Kathy Zamejc. 

 

Veleposlaništvo je na prireditvi sodelovalo z razstavo idrijskih čipk, kristala Rogaška, razstavo Miljenka Licula Umetnost za državo, razstavo slik slovenskih slikarjev Spacala in Kastrina ter serijo stoječih plakatov »I Feel Slovenia«. Prav tako je pripravilo predstavitev nekaterih artefaktov in promocijo dneva čebel. Med ostalimi razstavljavci so bili: društvo Winnipeg, Slovenski dom Toronto, Zgodovinsko društvo iz Toronta in društvo v Hamiltonu. Večina se jih je predstavila z različnimi ročnimi izdelki ali miniaturami slovenskih znamenitosti, med njimi kozolci, klopotci, različnimi narodnimi nošami in dokumenti, ki predstavljajo Slovence v Kanadi.

 

Na prireditvi so sodelovala slovenska podjetja ali njihovi kanadski partnerji: Elan, Ciciban, Spirit, VZMD, Radenska, Cocta, pašteta Argeta, kristal Rogaška, Piranska sol, Safe cover in Sonic can. Slovenka turistična organizacija je tekom dneva trikrat predstavila kratek promocijski film s predavanjem, prisotne pa so bile tudi turistične agencije, ki v Kanadi ponujajo pakete za obisk Slovenije:   Kompas Xpress iz Toronta, OK Cycle iz Ottawe ter predstavništvo Trafalgar iz Toronta.

 

Dogodek je obiskalo nad 3000 obiskovalcev, med njimi so bili tudi organizirani obiski Slovenske skupnosti iz južnega Ontaria , Quebeca, Ottawe in Winnipega ter dve skupini učencev iz Ottawe, za katere je veleposlaništvo pripravilo risarske delavnice na temo Svetovnega dneva čebel in Slovenije ter v sodelovanju z univerzo Ottawa in njenim projektom "Let's talk Scienece" zabavno predstavitev znanstvenih poskusov.

 

Slovenija se je s svojim dnem v parku Lansdowne, ko je obeležila Dan državnosti, vključila v projekt praznovanja 150. letnice Kanade, kar jo je postavilo ob bok približno polovici držav, ki imajo svoja veleposlaništva v Ottawi. Slovenka turistična organizacija je večimi turističnimi agencijami, ki promovirajo Slovenijo pripravila doslej najbolj sistematično predstavitev slovenskega turizma v Kanadi v zadnjih letih. Na dogodku je bila izvedena tudi predstavitev možnosti študija v Sloveniji. Slovenija se je s svojim dogodkom pojavila v vrsti elektronskih medijev. Med posebnimi promocijskimi temami sta bila svetovni dan čebel, ki sta mu bila posvečena del razstave ter delavnica za otroke in promocija orehove potice, ki je bila najbolj iskana jed na dogodku.  Dogodek v Lansdowne parku je v geografskem smislu zbral največje število predstavnikov slovenske skupnosti v Kanadi v zadnjih letih.