Veleposlaništvo RS Ottawa /Gospodarske zadeve /

Gospodarske zadeve

Veleposlaništvo nima ekonomskega svetovalca oz. svetovalca za gospodarstvo / trgovino, kljub temu pa v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije zagotavlja podjetjem informacije in jim pomaga pri vzpostavljanju poslovnih stikov.

 

Telefon: +1 613 565 5781
Telefaks: +1 613 565 5783
E-pošta: sloembassy.ottawa(at)gov.si

Splošno o slovenskem gospodarstvu

Slovenija je danes ena najuspešnejših tranzicijskih držav v Evropi in je na dobri poti, da se razvije v eno glavnih modernih industrijskih gospodarstev. Poleg tega se je pridružila skupini razvitih držav in je članica EU, OECD. Ima izobraženo in učinkovito delovno silo ter dejavne in učinkovite politične in gospodarske ustanove. Njen dohodek na prebivalca znaša 86 odstotkov povprečja v Evropski uniji. Čeprav se je Slovenija previdno in premišljeno lotila gospodarskega upravljanja in reform, je uspešna. Med tranzicijskimi gospodarstvi dosega najvišjo bonitetno oceno. Lahko se pohvali tudi z uravnoteženo rastjo BDP in je poleg tega, kakor je pokazala nedavna raziskava podjetja Dun and Bradstreet, ena izmed držav z najnižjo stopnjo naložbenega tveganja. Več informacij najdete na spletni strani D&B Emerging Market Centres.

Glavni trgovinski partnerji

Skoraj dve tretjini celotne slovenske trgovine poteka z Evropsko unijo, predvsem z Nemčijo, Italijo, Avstrijo in Francijo.

Slovensko veleposlaništvo spodbuja kanadska podjetja, družbe in posameznike, ki bi želeli uvažati v Slovenijo ali izvažati iz nje. 

Informacije o trgovanju s Slovenijo:

 

 

 

Druge spletne strani:

 

 

Pogosta vprašanja

Vprašanje: Ali je v Sloveniji Gospodarska zbornica? 

Odgovor: Da,  v Sloveniji imamo Gospodarsko zbornico Slovenije. Kliknite sem za več informacij. Če želite več informacij, lahko pišete tudi na naslov: marko.jare(at)gzs.si

Obstaja tudi Kanadsko slovenska gospodarska zbornica v Torontu, Kanada (www.canslo.com).   

Vprašanje: Kam se lahko obrnem za informacije o trgovanju in poslovanju v Sloveniji?

Odgovor: Slovenija in Kanada imata dobre odnose in poslovno sodelovanje med njima se vzpodbuja. Predlagamo, da stopite v kontakt z Gospodarsko zbornico Slovenije.

 

Vprašanje: Kako naj se lotim uvažanja iz Slovenije?

Odgovor: Predlagamo, da se obrnete na Gospodarsko zbornico Slovenije. Kliknite sem za njihovo internetno stran.

 

Vprašanje: Kako lahko izvažam dobrine v Slovenijo?

Odgovor: Predlagamo, da se tudi glede tega obrnete na Gospodarsko zbornico Slovenije. Kliknite sem za vstop na njihovo internetno stran.

 

Vprašanje: Kje lahko pridobim različne obrazce za poslovanje v Sloveniji?

Odgovor: Veliko obrazcev se izdaja preko Ministrstva za zunanje zadeve v Sloveniji, lahko pa se obrnete tudi na Gospodarsko zbornico Slovenije.