Veleposlaništvo RS Ottawa /O veleposlaništvu /Nagovor veleposlanika /

Dobrodošli na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Kanadi

 

                                                                    

Z veseljem vam predstavljamo našo spletno stran, kjer lahko najdete koristne informacije o odnosih med Slovenijo in Kanado, kakor tudi o Sloveniji sami - razmeroma mladi državi v osrčju Evrope. Veseli me, da vas lahko po več kot dveh letih odsotnosti najvišjega diplomatskega predstavnika v Kanadi nagovorim kot novi slovenski veleposlanik. To potrjuje, da Slovenija razume pomembnost dvostranskih odnosov s to državo in tudi upošteva pomen tesnih odnosov s slovensko skupnostjo v Kanadi.  

Slovenija in Kanada sta dolgoročni partnerici in podobno misleči zaveznici na mnogih področjih mednarodnega sodelovanja, kot so na primer človekove pravice, zlasti pravice žensk in otrok, podnebne spremembe, Mednarodno kazensko sodišče, vloga ZN v spreminjajočem se svetu, in drugih. Slovenija je kot članica EU tudi tesno vključena v dialog med EU in Kanado ter pozdravlja nedavno sklenitev sporazuma o strateškem partnerstvu, kakor tudi sporazum CETA, za katerega verjamem, da lahko pomembno prispeva h krepitvi gospodarskega sodelovanja v korist ljudi na obeh straneh Atlantika.

Z okrepljeno diplomatsko prisotnostjo lahko odnosi med našima državama dosežejo novo, višjo raven z izmenjavo obiskov na visoki ravni, s poslovnimi delegacijami, kulturnimi, znanstvenimi in akademskimi izmenjavami ter z okrepljeno izmenjavo med ljudmi. Vendar pa Veleposlaništvo samo ne more opraviti vsega dela in zato računam na tesno sodelovanje z našimi tremi častnimi konzuli, na slovensko poslovno skupnost, za katero upam, da bo še okrepila svojo prisotnost v Kanadi  in seveda na skupnost Slovencev, ki je prisotna po vsej Kanadi.

Moje upanje glede slednjega temelji na dejstvu, da so že desetletja nazaj, pred slovensko osamosvojitvijo, izseljenci iz Slovenije dejavno prispevali k razvoju Kanade  in k ohranjanju njene dediščine. Kasneje so prišle nove generacije iz različnih družbenih okolij, od znanstvenikov do umetnikov, ki so bili udeleženi v razvoju kanadske družbe.

Slovenija si želi pritegniti več kanadskih investitorjev in vlada je že pripravila seznam podjetij v državni lasti, ki iščejo partnerje, sledila pa bodo še nova. Upam, da bo to motivacija za njihovo iskanje novih poslovnih priložnosti. Prav tako bi radi privabili več kanadskih turistov v našo naravno zelo raznoliko državo, ki jo dodatno bogatijo gostoljubni ljudje in okusna hrana. Veleposlaništvo bo spodbujalo turistične agencije, da bodo še bolj aktivne na kanadskem trgu, kot tudi slovenske umetnike, da predstavijo svojo umetnost kanadskemu občinstvu in jih bo tudi zato Slovenija še bolj pritegnila.

Veselim se  našega dobrega sodelovanja, obenem pa ste vedno dobrodošli, da nas na Veleposlaništvu obiščete tudi osebno.

 

Marjan Cencen

Veleposlanik