Veleposlaništvo RS Ottawa /Za obiskovalce Kanade /

NUJNO SPOROČILO:

Zaradi širjenja virusa Covid-19 je kanadska vlada sprejela odločitev, ki omogoča vstop v državo tujcem, ki so polno cepljeni proti Covid-19. Potniki morajo prav tako predložiti negativni PCR test (veljavnost 72 ur), tako za prehod kopenske meje kot tudi za prihod v državo z letalom. 

 

Več informacij o kanadskih ukrepih in predpisih na priloženih povezavah:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-special-measures.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/travel-restrictions-exemptions.html  

 

Slovenski državljani za vstop v Kanado ne potrebujejo vizuma.

 

Kanada je uvedla sistem obvezne predhodne elektronske avtorizacije potovanja (electronic Travel  Authorisation oziroma, "eTA") za državljane držav, ki sicer za Kanado ne potrebujejo vizumov in v Kanado prihajajo z letali.  Za potnike, ki prihajajo v Kanado preko kopenskih ali morskih mejnih prehodov se eTA avtorizacije ne potrebuje.


Elektronsko avtorizacijo potovanja v Kanado je potrebno pridobiti  z izponitvijo  obrazca po elektronski poti pred potovanjem – aplikacija je dosegljiva na spletni strani  kanadske vlade (ministrstva za imigracijo), kjer je na voljo tudi več informacij o sistemu eTA: official Canadian government website). 

 

Taksa za  eTA  avtorizacijo je 7,00 CAD$, veljavna je 5 let oziroma do izteka veljavnosti potnega lista. Plačilo je mogoče opraviti s kreditno kartico. Najavo je priporočljivo opraviti vsaj nekaj dni pred potovanjem, čeprav bo sistem potrditev eTA najave potovanja avtomatsko posredoval na e-mail naslov prijavitelja zelo hitro.

 

Slovenski državljani, ki potrebujejo eTA, si le-to uredijo sami in neposredno na spletni strani eTA. Svetujemo, da pri tem ne uporabljajo posrednikov, temveč da si uredijo sami.

 

Veleposlaništvo svetuje vsem obiskovalcem Kanade izredno previdnost pred izgubo oz. krajo potnega lista; veleposlaništvo svetuje, da se potnega lista ne pušča v avtomobilih in da si obiskovalci naredijo kopijo potnega lista (stran s sliko in prebivališčem), ki jo imajo spravljeno ločeno od potnega lista.  

Veleposlaništvo svetuje ogled spletne strani: http://www.cic.gc.ca/english/visit/index.asp, kjer so zbrane informacije za vstop v Kanado.

Vstop v Kanado je v pristojnosti kanadskih organov, zato veleposlaništvo svetuje, da državljani potrebne informacije in dovoljenja glede študija, dela, bivanja v Kanadi pridobijo pri pristojnih kanadskih organih.  Informacij in obrazci so dosegljivi na spletni strani kanadskega ministrstva za imigracijo (http://www.cic.gc.ca) in na spletnih straneh Veleposlaništev Kanade v Budimpešti in na Dunaju (ki se ukvarja z vprašanji in vlogami za vizume in imigracijo za več držav v regiji, tudi za Slovenijo)

Veleposlaništvo opozarja, da veljajo pri potovanju v Kanado posebni pogoji za vnos hrane, tobačnih izdelkov, alkohola, živali in z njimi povezanih izdelkov. Vse morebitne prehrambene izdelke je potrebno prijaviti. Prav tako je potrebno prijaviti morebitni vnos živali ali z njimi povezane izdelke. Glede vnosa alkohola brez plačila davkov in carin je potrebno paziti, da veljajo poleg količinskih omejitev (1.5 litra vina; 1,14 litra žganja; skupaj največ 1,14 litra vina in žganja; ali 24 x 355 mililitrov piva v steklenicah ali pločevinkah oz. največ 8,5 litra) tudi različne omejitve pri dovoljeni starosti za vnos alkohola in sicer 18 let za province Manitoba, Quebec in Alberta ter 19 let za vse ostale province in teritorije. Brez plačila davkov in carine je dovoljeno vnesti 200 cigaret. Pri vnosu hrane veljajo zelo strogi pogoji, ki jih je potrebno spoštovati v izogib morebitnim težavam pri prehodu meje (seznam dovoljenih prehrambenih izdelkov: http://www.beaware.gc.ca/english/brirape.shtml#a2). Popolno informacijo glede vnosa stvari v Kanado in ostalih informacijah glede prihoda najdete na:  http://www.beaware.gc.ca/english/visite.shtml.

Veleposlaništvo RS v Kanadi svetuje vsem slovenskim državljanom, ki bodo obiskali Kanado, da si zagotovijo ustrezno dodatno zdravstveno zavarovanje, saj med državama ni sklenjenega veljavnega sporazuma, ki bi urejal to področje. Veleposlaništvo svetuje, da si obiskovalci zagotovijo zdravstveno zavarovanje, ki bo krilo tudi stroške vrnitve v Slovenijo, v primeru, da nastopijo okoliščine, ki bi to zahtevale (npr. težje prometne nesreče, športne poškodbe). Več o zdravstvenem sistemu v Kanadi je mogoče najti na: http://www.insurance-canada.ca/consinfohealth/healthins1.php, o zdravstvenem zavarovanju za obiskovalce pa na spletni strani: http://www.insurance-canada.ca/health-products/health-visitor/health-visitor.php.
 
V nujnih primerih (nesreča, tatvina, ...) je potrebno poklicati telefonsko številko 911, ki je kanadska telefonska številka za klice v sili ("Emergency phone number") in je povezana tako z nujno medicinsko pomočjo, gasilci in policijo.

Prometni predpisi v Kanadi so v veliki meri v pristojnosti provinc. Veleposlaništvo opozarja, da je potrebno spoštovati omejitev hitrosti, saj so kazni za prehitro vožnjo visoke. Uporaba varnostnega pasu za voznike in ostale potnike v vozilu je obvezna. Obvezno je imeti prižgane luči podnevi in ponoči. Najvišja meja alkohola v krvi je 0,08 miligrama, tako kot v Sloveniji pa se vozi po desni strani ceste. S slovenskim vozniškim dovoljenjem je dovoljeno voziti nekaj mesecev (odvisno od province) po prihodu v Kanado, veleposlaništvo pa v izogib morebitnim zapletom pri najemu vozil ali kontroli dokumentov svetuje, da si potencialni vozniki uredijo mednarodno vozniško dovoljenje. Več informacij je mogoče najti na: http://www.cic.gc.ca/english/newcomers/after-transportation-driving.asp. Veleposlaništvo nima informacij o dolžini veljavnosti slovenskega vozniškega dovoljenja po posamezni provinci.   

 

Prostovoljno obveščanje o potovanju v tujino  - Obrazec "Podatki o potovanju v tujino"

 

Popotniki lahko prostovoljno izpolnite obrazec Podatki o potovanju v tujino. Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in Veleposlaništvo v Ottawi priporoča, da izpolnete obrazec in ga pošljete Konzularnemu sektorju zunanjega ministrstva v Ljubljani ali Veleposlaništvu v Ottawi, predvsem pred potovanji v države, kjer so varnostna tveganja večja. S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite.

 

Obrazec je dosegljiv na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije (v rubriki Konzularne informacije/Informacije za popotnike/Prostovoljno obveščanje o potovanju v tujino):

www.mzz.gov.si/si/konzularne_informacije/informacije_za_popotnike/prostovoljno_obvescanje_o_potovanju_v_tujino/